Reise

Reisetips og kjærlighetserklæring til Berlin

Jeg husker første gangen jeg skulle til Berlin. Jeg som har tilbragt mange av mine barndoms somre i Nord-Tyskland, og trodde ikke noen tysk by kunne måle seg med Hamburg.  Så jeg var litt skeptisk, og litt ambivalent. Så feil kan man altså ta.. Jeg falt pladask fra første stund. For en deilig by!

IMG_2828Etter den første gangen har jeg vært der 4-5 ganger, sommer og vinter, og byen er like deilig uansett årstid og anledning. Om det er sykling i Tiergarten på høsten, julemarked i desember, eller strandbarer om sommeren, denne byen er like fantastisk, når som helst på året. Nå er jo jeg ikke så objektiv. Jeg begynner jo nesten å gråte hver gang jeg lander i Tyskland eller passerer grensen til Tyskland. Jeg føler meg så hjemme der, det er kanskje helt naturlig?

Det er ganske billig å fly til Berlin. Men vær tidlig ute, det lønner seg nesten alltid. Berlin har for mange hotellrom i forhold til belegg, så det er billig å overnatte, selv de store flotte hotellene har gode priser i helgene.  Men det er også mange, koselige, små, rare hoteller. Det vanskeligste er å bestemme seg, for det er så mange. Jeg anbefaler Hilton, som ligger midt i «turisfella» i bydelen Mitte, som er veldig flott. For ikke snakke om hippe Weinmeister Hotel.IMG_0757 Det ligger i gamle øst, i et fantastisk område.

I Tyskland er veldig billig å leve, altså spise, drikke og shoppe. Hvis man vil flotte seg skikkelig, og late som om man er litt rikere enn man er, ville jeg gått til Grill Royal. Det er Berlins se-og-bli-sett-sted, og de har fantastiske biffer! En opplevelse!

For shopping er både Ku´damm og KaDeWe et must! På KaDeWe er det sjelden jeg går for å shoppe, jeg går dit utelukkende for Gourmetavdelingen i 6. etasje. Det er ingenting som slår ett glass champagne eller tre i en av barene der oppe, eller en liten matstopp eller to. Der kan jeg gå i timesvis og kikke på sjokolade, kjøtt, fisk, brød, drikke, og kokker som lager de lekreste retter. Det slår aldri feil at jeg går meg bort, så stort er det! Og det er så moro å sette seg ned med ett glass og kikke på Berlins fine fruer som er ute for å handle mat til helgeselskapet!

Som ett ytterpunkt til  Grill Royal og KaDeWe´s flotte mat og drikke, er Berlin byen for å drikke øl og spise pølser! Jeg er veldig glad i øl, og hvis jeg kan få ei skikkelig Bratwürst til, er jeg i gourmet-himmelen. Så enkel er jeg! Og mulighetene for øl og pølser i Berlin er så og si overalt.IMG_0756

Å være turist i Berlin er lett. Det er turistattraksjoner overalt, og de fleste er ganske spennende.Det jo veldig praktisk å kjøre U-bahn eller S-bahn, eller lei en sykkel. IMG_0822Lei en sykkel med guide for ett par timer, det er kjempemoro! Jeg har vært på tur med Fat Tire Bike Tours et par ganger, det anbefales!
Men vær klar over, at når du sykler rundt i Berlin sommerstid, spesielt i parkene, er det ikke sjeldent at man ser berlinerne ligger og soler seg naken. Nakenkulturen i Tyskland, spesielt tidligere øst-tyskland, er ganske utbredt.

IMG_0803Og velg også å besøk turistattraksjonene som ikke er så kjente, sånn som Bernauerstrasse og DDR-museet. IMG_0796Bernauerstrasse spesielt, det er en stor del av muren som står igjen, med dødsonen i midten, og med et informasjonssenter som er veldig interessant.

 

 

 

 

Jeg tar gjerne imot tips på andre tyske byer, hjertet mitt hopper nemlig når jeg lander i Tyskland, da er jeg «hjemme»!

God tur!

 

You Might Also Like